Zajímavosti ze světa kávy a zdraví

Káva jako lahodný nápoj plný chutí a vůní. Co vlastně obsahuje a jak působí na náš organizmus? Toto téma je často diskutováno s určitou kontroverzí. Na jedné straně stojí varování před negativními účinky konzumace kávy, oproti tomu jsou vyzdvihovány její přínosy pro lidský organizmus.

Káva obsahuje přes tisíc různých složek, v různých množstvích a poměrech v závislosti na druhu kávy, podmínkách růstu, metodách zpracování apod. Kávové zrno obsahuje zejména sacharidy, tuky, proteiny, vlákninu a vodu. Kromě toho jsou v malých množstvích zastoupeny kyseliny, alkaloidy (včetně kofeinu), minerály, vitamíny atd.

Číst dál: Zajímavosti ze světa kávy a zdraví


Vychutnejte si kávu všemi smysly

Přiložíme ústa k šálku a na jazyku nám tmavá káva probouzí chuťové smysly: hořkost, slanost, sladkost a kyselost. Vůně se rozvíjí, káva chutná po květech, po karamelu nebo je pikantní, pryskyřičná…

Číst dál: Vychutnejte si kávu všemi smysly


Recepty a kávové speciality

coffee cup and beansKávu  pijete pravidelně ve své nejoblíbenější úpravě. Proč ale nevyzkoušet výborné gurmánské recepty na nápoje s kávou. Nabízíme vám osvedčené a zajímavé recepty pro kávu. Vyzkoušejte a nebudete litovat.

Číst dál: Recepty a kávové speciality


Jak si připravit mléčnou pěnu v domácích podmínkách?

Součástí mnoha kávových nápojů založených na espressu je mléčná pěna.

jak připravit mléčnou pěnu spiralový šlehačPro našlehání mléka je nezbytná správná teplota, která by měla být maximálně 62-65°C. Před ohřátím by mělo mít mléko teplotu jen 4-6 °C. Pokud máme kávovar s tryskou na páru, správnou teplotu poznáme tak, že nás konvička s mlékem začne pálit v ruce. V domácích podmínkách můžeme také použít napěňovač mléka nebo i malý domácí spirálový šlehač.

Číst dál: Jak si připravit mléčnou pěnu v domácích podmínkách?


Gurmánská káva pro každého?

Existuje mnoho možností přípravy kávy a každý kávový gurmán si vybere. Od espressa a klasických italských kávových nápojů přes velký šálek café creme, filtrační metody, moka nebo třeba tureckou kávu.

Číst dál: Gurmánská káva pro každého?


Kouzlo kávových směsí, pražení a balení

Vše začíná kvalitou výchozí suroviny. Jakmile do Švýcarska dorazí dodávka surové kávy, provede se zkouška kvality testem. Polovina pražením, další část je ponechána v surovém stavu a malá část je uložena jako původní vzorek. Po naplnění testovacích misek dochází k vlastnímu testování. Barva i vůně závisí především na čerstvosti. Mistr pražení pozorně sleduje i velikost zrn, což je důležité pro pražení. Upražená káva je podrobena senzorickým testům, hodnotí se vzhled, aroma, vyzkouší se chuťové vlastnosti a závěrem se stanoví kvalita.

gurmánská káva 03

Číst dál: Kouzlo kávových směsí, pražení a balení


Obchod s kávou – udržitelný a fair

Fair tradeV oblasti kávy pracuje více než sto milionů lidí. Z toho přibližně dvacet pět milionů rolníků se stará o obdělávání půdy, pěstování rostlin a sklizeň kávy.

Světová produkce kávy se pohybuje kolem 125 milionů pytlů. Pro statistická hodnocení se počítá na jeden pytel šedesát kilogramů kávy. V praxi může jeden pytel vážit něco mezi čtyřiceti pěti až devadesáti kilogramy.

Ze světové produkce jde na export asi devadesát milionů pytlů. Zbytek zůstává v zemích produkce a je vítaný ve spotřebitelských družstvech a vlastních zpracovatelských zařízeních.

Číst dál: Obchod s kávou – udržitelný a fair


Zpracování kávy

To, jakým způsobem je káva zpracována, se projeví v chuti kávy. Káva se zpracovává zejména dvěma základními metodami.

Čištěním vodou (mokré zpracování) a opracováním bez použití vody (suchá metoda). V některých zemích se používá metoda polovičního mytí (polosuché zpracování).

roastMnoho kvalitních druhů kávy se připravuje mokrou cestou. Jsou to kávy ze střední Ameriky, z Kolumbie, Keni a Tanzánie. Zrna jsou nejdříve zbavena masitého ovocného obalu. Vloží se do nádrží naplněných vodou, kde se namáčí přes noc. Ve speciálních strojích (pulper) se následně očistí a zbaví se větší části ovocné hmoty. Zbytek se pak odstraní při fermentaci, která trvá 24 až 36 hodin. Čistá zrna se suší na slunci nebo ve speciálních sušičkách. Naplněná v pytlích se uloží do skladů nebo zpracovatelských center.

Číst dál: Zpracování kávy


Vznešený kávovník

Kávovník Svět kávových třešní je pestrý. Kávovník má delší, tmavě zelené listy. V nejvyšším produkčním věku nasazuje květy několikrát ročně. Například v Kolumbii kvete třikrát za rok. A tak často uvidíme na jednom stromě současně nezralé zelené třešně, zralejší žluté, světle červené i purpurové.

Kávovník roste na mnoha místech po celém světě. Je to tropická rostlina, které se daří v zemích s teplým a vlhkým podnebím (průměrné teploty 18-22 °C). Káva je pěstována v asi 90 zemích a hlavní pěstitelské oblasti se nacházejí v pásmu až do 24. zeměpisné šířky severně a jižně od rovníku. V této oblasti kávovník roste nejlépe mezi 600 a 1200 metrů nad mořem. Kávová zrna pocházející z vyšších poloh 1600 až 2000 metrů nad mořem jsou nazývána „Strictly High Grown“.

Číst dál: Vznešený kávovník


Arabika nebo Robusta

Existuje více než osmdesát botanických druhů kávy. Představíme si dvě z nich.

Arabika

Šedesát procent světové produkce pochází ze stromů Coffea arabica. Daří se jim v nadmořských výškách 600-2000 metrů. Rostou především ve střední a jižní Americe a na východním pobřeží Afriky. Kávové třešně uzrávají po sedmi až osmi měsících. Arabika káva je velmi aromatická, v chuti jemná a kulatá.

Robusta

Přibližně čtyřicet procent světové produkce kávy pochází ze stromů Coffea Robusta. Její rychle rostoucí rostliny jsou vyšší a odolnější než Arabika. Stromy nejlépe rostou v nadmořských výškách kolem 800 metrů. Pěstuje se především v tropických destinacích Afriky a Asie. Robusta kávové třešně jsou zralé po devíti až jedenácti měsících. Robusta má výraznější zemitou lehce hořkou chuť. Hodí se dobře do kávových směsí pro espresso.

Číst dál: Arabika nebo Robusta