Blasercafé - Since 1922 we make a better coffee world

Vybíráme pouze nejkvalitnější kávová zrna a velmi pozvolným pražením je měníme v kávu splňující nejvyšší standardy. Dohledatelnost každého balení kávy zpět až ke konkrétnímu pěstiteli je zárukou stabilní kvality naší produkce. Osvědčené tradiční metody zpracování a nejmodernější technologie nám umožňují poskytovat kávovým gurmánům po celém světě maximální chuťový zážitek.

Blaser Café je švýcarský rodinný podnik sídlící v Bernu. Společnost vznikla jako malá kavárna už v roce 1922.

Kdybychom měli popsat činnost Blaser Café co nejstručněji, řekneme vám, že vyrábí a distribuuje (40 % produkce jde na export) vysoce kvalitní praženou kávu. A že se také kontinuálně zabývá výzkumem v oblasti kávových trendů a aplikací nových poznatků do praxe.

Škála produktů Blasercafé zahrnuje praženou zrnkovou či mletou kávu, kávu ve speciálních baleních (E.S.E. pods) a další, na míru přizpůsobené balení kávy podle požadavků zákazníka.

 

A zákaznická obec? Ta zahrnuje jak domácnosti, tak kanceláře, kavárny, restaurace, bary i např. cateringové firmy a úzce specializované odběratele - letecké, železniční a námořní společnosti.

Významnou součástí značky Blasercafé je sesterská společnost Blaser Trading - jeden z nejrenomovanějších obchodníků se zelenou nepraženou kávou.

Díky dlouhodobé spolupráci s nejlepšími plantážemi po celém světě a systému řízení kvality v celém procesu od plantáže přes sběr, třídění, zpracování kávy, dopravu, pražení a moderní způsoby balení, dokáže Blasercafé stabilně dodávat kávu nejvyšší kvality.

Blaser Café je jedním ze zakladatelských členů Speciality Coffee Association of Europe (SCAE), v jejímž řídícím výboru je zastoupeno Marcem Käppelim. Je také členem the Certified Speciality Coffee Association (CSC), která má snad nejpřísnější kritéria pro kvalitu kávy na světě.

Členství v mnoha světově uznávaných organizacích je třešničkou na dortu snahy Blaser Café o neustálý posun kupředu.


Filozofie Blaser Café

Káva lidi spojuje, je s námi ve všedních i důležitých okamžicích našeho života. Více než století se věnujeme kávě. Od svého vzniku roku 1922 je Blaser Café nezávislou rodinnou společností v držení nyní již čtvrté generace. Nade vše ostatní nás žene kupředu touha po co nejkvalitnější kávě i službách, které ji doprovází - např. dodání kávy k vám domů, kanceláře nebo do kavárny. Naším závazkem je nabídnout milovníkům kávy ten nejlepší chuťový zážitek z kvalitních surovin s dohledatelným původem, inovativní kávové směsi a maximální odbornost ve všem, co děláme.

 

Řídíme se filozofií vystavěnou na čtyřech základních kamenech.

#1: TRENDY
Aktivně se podílíme na rozvoji trhu s kávou. Spolupracujeme se švýcarskými i mezinárodními experty v oboru a vyvíjíme nové produkty. Sledujeme, vybíráme, aplikujeme, vytváříme. Nesedíme v koutě, inovacím v oblasti kávové kultury jdeme naproti. Díky tomu zůstávají hlavně naši firemní zákazníci vždy o krok napřed.

#2: TRADICE
Kávu zpracováváme léty prověřeným, osvědčeným způsobem. Neopomíjíme však nové možnosti, které nám dává technologický pokrok, obzvlášť v případě, kdy vedou ke zdokonalení našich kávových produktů. Kávu dovážíme z tropických a subtropických oblastí celého světa a pražíme ji za použití nejmodernějšího technologického vybavení v pražírně v domovském Bernu. Naše produkty vyrábíme  a zpracováváme s úctou k přírodě a lidem - od plantáže až po šálek.

#3: DOHLEDATELNOST
Zpracováváme výhradně kávu nejvyšší kvality, kterou speciálně pro nás dováží naše sesterská společnosti Blaser Trading. Ta se specializuje na mezinárodní obchod se surovou zelenou kávou a zajišťuje nám exkluzivní a trvale udržitelný přístup k nejlepším kávovým specialitám přímo z plantáží. Naše osobní a dlouhodobé vztahy s kávovými producenty jsou garancí stabilní vysoké kvality kávy, ale také nám umožňují sledovat původ kávy, kterou nakupujeme. Vše, co děláme, děláme transparentně. V praxi to vypadá např. tak, že jsme schopní zpětně vysledovat původ kávového zrna až ke konkrétní plantáži (dovolují-li to místní podmínky na daném trhu).

#4: NEUSTÁLÝ POSUN VPŘED
Systematicky studujeme vše, co souvisí s pěstováním, sklízením, pražením, mletím i přípravou kávy. Všechny výzkumy provádíme objektivně, nezávisle a ve spolupráci s externími odborníky na kávu. Nové poznatky pak zavádíme do praxe tak, aby z toho těžil každý, kdo si připraví nebo objedná šálek naší kávy.


Historie Blaser Café

Blaser Café založil v roce 1922 Walter Blaser starší jako malinkou kavárnu v Curychu. Krátce poté se přestěhoval do Bernu a získal pro rozvoj svého podnikání prostor, který sloužil jako pražírna kávy, kancelář i kavárna zároveň.

Ve 30. a 40. letech 20. století bylo v podniku zaměstnáno skoro 100 prodejců, kteří po švýcarských domácnostech nabízeli kávu! Nepražená kávová zrna nakupoval pan Blaser přímo z plantáží po celém světě, tak, jak je tomu dodnes.

Konec 40. let značí změnu směru, kterým se byznys rodiny Blaserů ubírá - Walter Blaser mladší se začíná víc a víc zaměřovat na dodávání kávy do pohostinství. V téže době se také ve Švýcarsku objevuje první plně automatický stroj na pražení kávy.

 

V roce 1983 se firma (už pod názvem Blaser Café, do té doby se jmenovala Walter Blasers Erben) stěhuje do ulice Güterstrasse poblíž bernského nákladového nádraží. Spolu s tím přichází také zásadní restrukturalizace - z pražírny kávy se stává Blaser Café AG, zatímco divize dovozu ještě zelených kávových zrn se mění na Blaser Trading AG. Zanedlouho dochází také k otevření lokální pobočky Blaser Café UK v Yorku.

V roce 1994 došlo ke strvzení prvního kontraktu s leteckou společností. Tento krok, spolu s rostoucí poptávkou po kvalitní kávě ze strany cateringových firem, umožnil rozšířit výrobní kapacity. Ruku v ruce s tím jde nahoru i export kávových produktů Blaser Café, Švýcarsko však zůstává nejdůležitějším trhem. Pro představu o konkrétnějších číslech - dnes se zhruba 40 % produkce vyváží za hranice.